logo
 
Magyar Honvédség Egészségügyi Központ
Hévízi Rehabilitációs Intézet

Hévízi iszappakolás

A Hévízi tó fenekét 1-7 méter vastagságban borítja a természetes, kevert típusú, zömmel növényi eredetű tőzeg. A tőzeg és a gyógyvíz egymásra hatásával a világ egyik legjobb iszapja képződik a tóban.
Az áramlás által a lefolyócsatornába áramló iszapot kitermelik, helyben és az ország nagyobb gyógyintézeteibe ezzel történik az iszappakolás és exportra is jut belőle.
Az iszap minőségét meghatározó gyógytényezőket és ásványi anyagtartalom, a duzzadóképesség, vízmegkötő-képesség, hőtároló-képesség és a szemcseanyag nagysága adja meg.
A Hévízi iszap ásványanyag-tartalma jelentős: szerves anyagok mellett nagy mennyiségű kén, vas és csekély mennyiségű rádium emanációt, valamint oestrogen hatású vegyületet tartalmaz.
Több tanulmány foglalkozik az iszapnak az emberi szervezetre kifejtett előnyös fizikai, kémiai és általános biológiai hatásával.

Súlyfürdő

A fürdőben végezhető kezelések egyik legismertebb módja a súlyfürdő, amelyet 1953-ban idősebb Dr. Moll Károly vezetett be Hévízen. Gyógyhatását az is mutatja, hogy mára már országszerte elterjedt kezelési forma vált belőle.
A kezelés úgy történik, hogy a beteg a nyakánál felfüggesztve és karjával, ill. hónaljával megtámaszkodva függ a vízben, és a derekára vagy bokáira egy öv segítségével 2-től 20kg-ig növelve, súlyt függesztenek. A gyógymód célja, hogy a csigolyákat- a víz felhajtó ereje által enyhített módon – egymástól eltávolítva, a gerincoszlopot mintegy kinyújtva, lehetővé tegyék a gerincvelőből kilépő idegeket nyomás alatt tartó porckorongsérv ( discus hernia ) visszahúzódását.

BM
BM